Truskawkowe gazpacho

Sezon truskawkowy powoli się kończy – warto w upalny dzień zafundować sobie pyszne pożegnanie z tymi letnimi owocami. Truskawkowe gaspacho? Sama miałam ciarki podczas miksowania składników, ale zaufałam kucharzom czerpiącym z doświadczenia chemików i nie zawiodłam się 🙂

Dobór składników w kuchni molekularnej polega na dwóch sprawdzonych strategiach. Pierwsza z nich to metoda zbliżona do tradycyjnej, tzn. połącz wszystko co według ciebie może ze sobą świetnie smakować, ugotuj i sprawdź. Druga to wybór składników na podstawie podobieństwa zawartych w nich związków lub wywoływanych przez nie efektów. Często takie mariaże potwierdzają tradycyjne potrawy, ale nie w każdym przypadku połączenie okazuje się takie oczywiste.

Zapach ma ogromne znaczenie w kształtowaniu wrażeń smakowych. Większość tego, co uważamy za smak, tak naprawdę jest aromatem. Wykorzystał to pracownik szwajcarskiego koncernu Firmenich (międzynarodowy producent perfum i aromatów)  François Benzi, który doszedł do wniosku, że podobnie pachnące składniki mogą się doskonale razem komponować. Na jednym z pierwszych spotkań poświęconych gastronomii molekularnej zaprezentował swój śmiały koncept na szokującym przykładzie połączenia jaśminu i świńskiej wątroby! Benzi uzasadnił ten wybór dużą zawartością indolu w obu produktach. Nie próbowałam, ale podobno połączenie rzeczywiście należy do wyjątkowo udanych.

Indol decyduje o tym, że jaśmin i świńska wątroba tworzą zgrany smakowy duet źródło: blog.khymos.org

Heston Blumenthal eksperymentując ze słonymi składnikami i czekoladą, wpadł na genialne połączenie białej czekolady i kawioru. Benzi wytłumaczył mu, że oba składniki zawierają wiele tych samych rodzajów amin. Od tamtej pory istnieje baza danych, w której zdeponowane są informacje o tysiącach związków lotnych i setkach produktów spożywczych. Korzystają z niej kucharze na całym świecie, tworząc nowe, unikatowe i nieprawdopodobnie dobrane zestawienia.

Do przygotowania truskawkowego gazpacho zainspirował mnie przepis, który znalazłam na blogu Burczy Mi w Brzuchu. Autorka przepisu przygotowała gazpacho, kierując się swoją kulinarną intuicją. Zanim przygotowałam swoją wersję, postanowiłam sprawdzić, jak bardzo ten pomysł wstrzela się molekularny trend. Na stronie Foodpairing (gdzie sami możecie sprawdzać najlepiej pasujące do siebie składniki) wyszukałam truskawki, a następnie poprosiłam program o wskazanie pasujących warzyw i owoców.

Plansza, wskazująca najlepsze połączenia warzywno-owocowe dla truskawek źródło: Foodpairing.com
Plansza, wskazująca najlepsze połączenia warzywno-owocowe dla truskawek źródło: Foodpairing.com

W zestawie znajdują się warzywa wchodzące w skład gazpacho (pomidory, czerwona słodka papryka) lub blisko spokrewnione, np.  dynia, która jest kuzynką ogórka. Bardzo wiele podobieństw występuje między truskawkami a pomidorami, dlatego połączenie ich w gazpacho albo zastąpienie pomidorów truskawkami (jak w przepisie z Vegrrr) wydaje się jak najbardziej uzasadnione.

Przepis, który podaję, jest modyfikacją przepisu Śliwki. Fotografie pochodzą z autopsji 🙂

Składniki:

  • 250 g truskawek
  • 3 średnie pomidory (ok. 750 g)
  • czerwona słodka papryka
  • pół świeżego ogórka
  • pół małej cebuli
  • ząbek czosnku
  • dwie łyżeczki octu jabłkowego
  • łyżeczka cukru brązowego
  • łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu czarnego mielonego
  • sześć kostek lodu
  • bułka (wrocławska, paryska, bagietka itp.)
Obrazek
Truskawkowe gaspacho

Wykonanie:

(1) Owoce i warzywa dobrze umyć. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, ogórek obrać, z papryki usunąć gniazdo nasienne. Warzywa pokroić w miarę drobną kostkę.

(2) Składniki zmiksować blenderem. Dodać pokrojony ząbek czosnku, ocet, sól, cukier, pieprz i lód. Zmiksować na jednolitą masę. Schłodzić w lodówce.

(3) Przed podaniem opiec w tosterze bułkę i pokroić na grzanki albo pokrojoną w kostkę przyrumienić na patelni na łyżce oliwy.

(4) Gazpacho podawać schłodzone, z bułką. Przybrane truskawką lub kawałkami świeżych warzyw (ogórka, papryki).

Nie zagwarantuję, że każdemu zasmakuje, ale mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło 🙂 Smacznego!

Obrazek
Propozycja podania

Jeśli macie ochotę poznać więcej ciekawych połączeń, przeczytajcie mój artykuł Dieta pod mikroskopem – era „gastronomii molekularnej”? lub odwiedźcie blog Martina Lerscha. W bazie Foodpairing.com przeważnie znajdują się przepisy ze składnikami nieosiągalnymi dla „śmiertelników” takich jak my, co nie oznacza, że nie znajdziecie tam inspiracji 🙂

Advertisements

5 uwag do wpisu “Truskawkowe gazpacho

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s