Skalibruj swój piekarnik!

Święta już za chwilę. Zanim jednak włożycie do piekarnika swoje świąteczne ciasta, sprawdźcie, czy dobrze się upieką!

Podejrzewam, że nikt z Was nie ma możliwości sprawdzenia dokładności swojego piekarnika za pomocą termometru, ale na pewno w każdym domu znajdzie się łyżka cukru 🙂 To proste i genialne zarazem doświadczenie zaproponował Jeff Potter autor książki „Cooking for Geeks” (w wolnym tłumaczeniu „Gotowanie dla kujonów”).  W eksperymencie wykorzystamy zjawisko zmiany faz, a mianowicie karmelizację. Więcej o samej karmelizacji możecie przeczytać w poście Karmelizowany kalafior.

Czego  będziemy potrzebować?

  • Łyżka białego cukru
  • Folia aluminiowa/ silikonowa forma do muffinów/kokilka

Instrukcja:

(1)    Rozgrzej piekarnik do temperatury 186◦C.

(2)    Wstaw na 15 minut do piekarnika naczynie z łyżką cukru.

Jeśli cukier roztopił się w tym czasie, oznacza to, że piekarnik dobrze odmierza temperaturę. Jeśli nie, to znaczy, że oszukuje i temperatura wewnątrz piekarnika jest niższa niż powinna.

(3)    Aby sprawdzić, czy z kolei nie zawyża temperatury, nastaw go na 177◦C i wstaw do środka naczynie z łyżką cukru.

Jeśli Twój piekarnik działa poprawnie, cukier nie roztopi się, chociaż może lekko przyrumienić. W przypadku gdy piekarnik zawyża temperaturę, cukier stopnieje.

Image
W temperaturze ok. 186 stopni Celsjusza cukier zmienia swoją postać, dzięki czemu możemy dokonać całkiem dobrego pomiaru wiarygodności piekarnika

Teraz pozostaje mi tylko życzyć Wam udanych świątecznych wypieków i odpoczynku  w prawdziwie rodzinnej atmosferze 🙂

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Skalibruj swój piekarnik!

  1. szkoda, że już mam wszystkie ciasta upieczone… ale następnym razem wykorzystam ten sposób i zobaczę, bo mam wrażenie że z piekarnikiem jest coś nie tak..

    Wesołych Świąt! 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s