Wzmacniający odporność koktajl mango-sosna ze spiruliną

Kilka tygodniu temu promowałam jedzenie spiruliny na „Zdrowym ryneczku” przy restauracji La Fontaine, schowanej za gdańskim Zieleniakiem. W każdy czwartek możecie kupić tam zdrową żywność. Na pewno jest to wymarzone miejsce dla wegan, wegetarian i wszystkich, którzy dbają o swoją dietę, bo ryneczek organizuje sympatyczne małżeństwo, przygotowujące na co dzień pyszny wegański catering (firma nazywa się SUNRA).

Najśmieszniejsze jest to, że spirulina nie jest spiruliną 🙂 Tak naprawdę piękny szmaragdowy proszek, który można kupić w aptekach lub sklepach zielarskich/ze zdrową żywnością to nie żadne algi morskie, tylko cyjanobakterie (sinice). Nie, to nie toksyczne zakwity z Bałtyku. Te sinice pochodzą z tropików i są jadalne! Spożywali i cenili je już Aztekowie. Dziś stanowią podstawę diety plemion Środkowej Afryki jako tzw. Dihe.

Początkowo na podstawie cech morfologicznych sklasyfikowano te mikroorganizmy jako przedstawicieli rodzaju Spirulina (taksonomiczne spiruliny z kolei są trujące). Jednak rozwój metod molekularnych pozwolił na wyodrębnienie wystarczająco wielu różnic, by uznać cyjanobakterie z rodzaju Arthrospira za osobną grupę. Nazwa handlowa pozostała, chociaż nie ma nic wspólnego z prawdą – po prostu dla wygody.

Cyjanobakterie z rodzaju Arthrospira są źródłem wielu substancji odżywczych i bioaktywnych. W 1993 WHO uznało je za „superfood” ze względu na ogromną wartość odżywczą. FDA zatwierdziło preparaty zawierające Arthrospirę jako GRAS, czyli „Generally Recognized As Safe”.

Spirulina_01_500x373_powder

Przede wszystkim są bogatym źródłem białka i kwasu GLA, łatwo przyswajalnych mikroelementów: potasu, cynku, wapnia, magnezu, selenu, manganu, żelaza, fosforu. Dużą część biomasy stanowią karotenoidy: α-karoten, β-karoten, kryptoksantyna, zeaksantyna, czy luteina. Farmakologiczny potencjał Arthrospiry został udokumentowany w licznych badaniach dotyczących czystej biomasy, ekstraktów, oczysczonych wielocukrów, fikocyjaniny i spirulanu wapnia. Związki zawarte w „spirulinie” działają jako czynniki immunomodulujące, zapobiegają infekcjom wirusowym (są badania wskazujące, że zmniejszają znacznie ryzyko zakażenia wirusem HIV!), przeciwdziałają uszkodzeniom materiału genetycznego, hamują tworzenie i powodują regresję istniejących nowotworów. Działają również ochronnie na układ krwionośny i gospodarkę cholesterolowo-lipidową.

Na „promocję” przygotowałam wzmacniający odporność koktajl mango-sosna ze spiruliną. Związki zawarte w mango i syropie z pędów sosny mają również właściwości lecznicze, zwłaszcza we wczesnych stanach przeziębieniowych. Dzięki temu, że oba składniki zawierają mircen, alfa- i beta-pinen oraz terpinole, kompozycja smakuje świetnie. Łączy zapach wiosny, smak tropików, ale najlepsza jest na jesienną pluchę 🙂

Składniki:

  • dojrzały mały banan
  • mango
  • pół szklanki mleka 2% tłuszczu (lub migdałowego)
  • 2-3 łyżki syropu z pędów sosny do smaku
  • 1 łyżeczka „spiruliny”

Wykonanie:

(1) Obierz owoce, pokrój na mniejsze kawałki.

(2) Zmiksuj dobrze, dodaj „spirulinę” i mleko.

(3) Dodaj syrop, w miarę potrzeb.

Zdrowia!

Literatura:

Miklaszewska Magdalena, Waleron Małgorzata, and W. Krzysztof, 2008, Biotechnologiczny potencjał cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira Biotechnologia, http://www.pfb.info.pl/files/kwartalnik/3_2008/9.%20miklaszewska-waleron2.pdf, p. 119–142.

Khan, Z., P. Bhadouria, and P. S. Bisen, 2005, Nutritional and therapeutic potential of Spirulina: Curr Pharm Biotechnol, v. 6, p. 373-9.

Lobner, M., A. Walsted, R. Larsen, K. Bendtzen, and C. H. Nielsen, 2008, Enhancement of human adaptive immune responses by administration of a high-molecular-weight polysaccharide extract from the cyanobacterium Arthrospira platensis: J Med Food, v. 11, p. 313-22.

http://supernovacondensate.net/2009/07/24/mango-flavour-compounds/

http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf9900229

Advertisements

6 uwag do wpisu “Wzmacniający odporność koktajl mango-sosna ze spiruliną

  1. uwielbiam takie koktajle , pracuję jako informatyk i jest to dla mnie lepsza dawka energii niż kawa 😉 btw – polecam firmę Atos wszystkim szukającym programistom

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s