Świąteczne spotkanie z Russell Hobbs i restauracją ChwilaMoment

Z okazji zbliżających się świąt dostałam zaproszenie od firmy Russell Hobbs na wspólne uroczyste gotowanie. Gospodarzem imprezy był bardzo przytulny gdyński lokal ChwilaMoment, który możecie odwiedzić, jeśli tylko znajdziecie się w okolicy ul. Świętojańskiej 30.

Wspólnie z szefem kuchni Oktawiuszem Rutkowskim, w towarzystwie kolegów po piórze, a może raczej po klawiaturze, przygotowaliśmy trzy tradycyjne bożonarodzeniowe dania. „Przygotowaliśmy” to chyba jednak słowo, które w tamto piątkowe popołudnie nabrało nowej jakości za sprawą innowacyjnego sprzętu firmy Russell Hobbs, który wykonał za nas większość pracy.

produkty Russell Hobbs

Szczerbiliśmy ostrza nowego urządzenia z serii AURA, które jednocześnie sieka i blenduje (Chop & Blend), ale ostrza nawet się nie zatrzymały, a jabłko do śledzia w sekundę zamieniło się w (no dobra prawie) mus do szarlotki. Inne urządzenie o pięciokrotnej funkcjonalności na pewno skutecznie i antysentymentalnie ciacha cebulę w piórka. Robot do wyrabiania ciasta na również nieźle się sprawdza. Sama głaskałam wyrobione w nim ciasto drożdżowe i było tak milusie jak lubię, ale jednak to, że trzeba popychać ręcznie misę uważam za istotny minus. Zaskoczyło mnie utensylium, które wprawiając w obroty tarczę podobną do spódnicy baletnicy ubija pianę. Na pewno przydatne. Chyba, że ktoś ma wyrobionego bicka. Ja nie. Jeszcze nie.

AURA Chop & Blend
AURA Chop & Blend
Kuchenny ferwor
Ferwor świątecznego gotowania

Pan Patryk Stryjewski z Russell Hobbs cierpliwie wszystkim objaśniał działanie urządzeń

Zwijam makowiec
Zwijam makowiec

27dania przygotowane z pomocą Russel Hobbs

Całości dopełniły przepyszne koktajle (jeden nawet zawierał seler i bałam się, że to będzie tragedia, ale nie tym razem), które przygotowaliśmy w niezniszczalnych blenderach firmy Russell Hobbs. Naprawdę: niestraszny im lód, orzechy i pewnie kamienie.

Nie mogę zdradzać zapewne sekretów szefa kuchni, ale ponieważ do przepisu śledziowego wprowadziłam pewne modyfikacje, pozwolę sobie Wam go sprzedać:

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 1 cebula
  • 1 płat śledzia
  • 1 cytryna
  • pieprz w ziarnach
  • sól
  • ulubione zioła (pietruszka, kolendra, w moim przypadku mięta)
  • 200 ml kwaśnej śmietanki 18 %
  • łyżka musztardy Dijon

Wykonanie:

  • Namoczonego śledzia (około 1 godziny w wodzie) siekamy przy pomocy ostrza w Blenderze 6w1 Aura.
  • Cebulę siekamy drobno przy pomocy tarczy trącej Robota kuchennego Aura. Jabłka rozdrabniamy za pomocą urządzenia Chop & Blend.
  • Z cytryny wyciskamy sok, który dodajemy do ryby. Cebulę mieszamy z jabłkiem, śmietaną i ziołami. Na sałatkę wykładamy kawałki śledzia. Dekorujemy zieleniną.

Lista blogów, które wzięły udział w spotkaniu:
Beata Waśniewska www.cudaismakiregionu.blox.pl

Izabela Turowska www.cook-land.blogspot.com

Iwona Pujanek www.umniewkuchni.blox.pl

Natalia www.czympachnieuzakow.blox.pl

Joanna Karpowicz www.ugotujmy.blogspot.com

Krótka videorelacja ze spotkania:

Kilka dni później, w środę ChwilaMoment zaprosiła nas na degustację swojego nowego menu. Warto tam zajrzeć głównie ze względu na (podaję w kolejności moich bestów):

  1. Żeberka pieczone BBQ z ziemniakami z grilla i sałatką – przygotowane z największą pieczołowitością (pieczone przez 6 godzin w 120 stopniach!), aromatyczne i rozpływające się w ustach oczarowały nawet tak niemięsną osobę jak ja 🙂żeberka
  2. Samosa (słodkie ziemniaki, kolendra, imbir, jogurt, chutney z mango) – bardzo estetyczna forma podania, nuty kolendry doskonale grają ze smakiem mango.
    Samosa
  3. Krem mascarpone z likierem Baileys i malinami – czy jest w tym jakikolwiek składnik, którego można nie lubić?
    deser chwila moment
  4. Valencia orange  (pomarańcze, awokado, granat, migdały, dressing Roja na redukowanym winie – solidna porcja, jak na sałatkę. Valencia
  5. Krem z marchwi, imbiru i pomarańczy – bardzo aromatyczna zupa. Niestety, chyba aż za mocna i gorzka. Na przeziębienie jak znalazł.
    krem pomarańczowy
  6. Falafel burger (falafel, humus, pomidory, liście rukoli, cebula, pikle, tahini z jogurtem) – danie zachwyci na pewno wegetarian, wegan i wielbicieli kuminu, ale nie mnie. Przepraszam. Ja mogę wziąć podwójne żeberka 🙂Falafel

    Moi drodzy, nie pozostaje mi już nic innego, jak tylko życzyć Wam spokojnych wesołych Świąt, żeby przy wspólnym wigilijnym stole nie zabrakło pysznego jedzenia (w które na pewno włożycie dużo miłości) i wzajemnej życzliwości w tym szczególnym czasie. Cieszmy się obecnością naszych bliskich, póki to możliwe.

————-
Większość zdjęć z pierwszej części wpisu to materiały z firmy Russell Hobbs, Kolację degustacyjną obfotografowałam osobiście.

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Świąteczne spotkanie z Russell Hobbs i restauracją ChwilaMoment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s