Dlaczego papardelle z pesto szałwiowo-pistacjowym jest najlepsze na letnie przeziębienie

Wszechobecność klimatyzacji w upalne dni przyprawia czasem o niechciane konsekwencje. Mnie to dopadło. Pozostaje cieszyć się, że lato w pełni i nie brakuje świeżych ziół oraz bogatych w witaminy warzyw. Przepis, który za chwilę Wam sprezentuję, jest nie tylko molekularnie zgrany (o tym może kiedy indziej), przepyszny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy i zawiera samych pogromców mikrobów.

Pewnie składnikiem, który najmniej byście podejrzewali o właściwości przeciwdrobnoustrojowe, są pistacje. A orzechy drzewa Pistacia vera wykazują właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe! Wprawdzie prażone pistacje mają mniejszą „moc rażenia”, ale wciąż zawierają aktywne polifenole odpowiedzialne za niszczenie bakterii Gram dodatnich.

W pracy, którą cytuję [1] zaobserwowano taki efekt dla bakterii Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus i S. aureus opornych na działanie metycyliny (zmora klinicystów). Są to groźne bakterie chorobotwórcze, ale żadna z nich nie powoduje przeziębieniopodobnych objawów. Natomiast bakterie z rodzaju Streptococcus już jak najbardziej – one również należą do bakterii G(+).

Autorzy pracy opublikowanej w Microbiological Research [2] Wykazali nie tylko aktywność przeciwbakteryjną, czy przeciwgrzybiczą. Okazało się, że ekstrakty z pistacji zwalczają również wirusy opryszczki ludzkiej i paragrypy. Badacze przypisują ten efekt działaniu kwasów palmitynowego i linolowego.

Cheddar jest serem, w którego dojrzewaniu biorą udział bakterie z rodzaju Lactococcus, produkujące wyjątkowy peptyd – nizynę. To substancja wykorzystywana szeroko w przemyśle jako naturalny konserwant do żywności, ponieważ ma bardzo szerokie spektrum działania przeciwko innym bakteriom, także tym biorącym udział w psuciu się żywności. Dojrzały cheddar zawiera 400 do 1200  jednostek nizyny na 1g sera [3].

Szałwia jest powszechnie znana ze swoich właściwości. Niektórzy pewnie pamiętają, jak mamy w dzieciństwie kazały płukać chore gardło naparem z szałwii. Może nawet stosują tę metodę do dziś. Olejki eteryczne wchodzące w skład ekstraktu z szałwii mają raczej działanie hamujące namnażanie się bakterii niż niszczące. Pamiętajcie, że lepiej działają uwolnione zgniataniem ze świeżych listków (jak w moim pesto!).

Czosnek to stary weteran walki z mikrobami. Allicyna, która powstaje około 10 minut po mechanicznym zgnieceniu ząbka, to naprawdę potężna broń! Więcej na jej temat możecie przeczytać w poście, który poświęciłam wyłącznie czosnkowi.

Kto nie chce w łóżku spędzić wakacji (albo z utęsknieniem czeka na SeeBloggers), do kuchni marsz!

Nie zapominaj o pomidorach. Są bogatym źródłem witaminy C.
Nie zapominaj o pomidorach. Są bogatym źródłem witaminy C. Zdjęcie: ja.

Składniki

  • 1/4 szklanki pistacji solonych prażonych, bez łupinek
  • 1/4 szklanki liści szałwii lub 1:1 z bazylią
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • średni ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki soku z cytryny (do smaku)
  • 1/4 szklanki pokruszonego sera długo dojrzewającego Cheddar (12 m-cy)
  • sól i pieprz do smaku (z solą uwaga, bo orzeszki już są słone, zwykle jest zbyteczna)
  • ulubiony makaron papardelle (ja wybrałam z suszonymi pomidorami)
  • pomidor i kilka listków szałwii do przybrania

Wykonanie

(1) Proponuję zacząć ucieranie w moździerzu od czosnku. Pamiętajmy, że allicyna potrzebuje przynajmniej 10 minut.

(2) Dodaj ser.

(3) Pistacje zmiel w młynku do kawy. Przesyp do moździerza.

(4) Porwij palcami listki i intensywnie ucieraj.

(5) Dodaj oliwy, soku, soli i pieprzu. Wymieszaj.

(6) Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami producenta. Podawaj z pesto, przystrojone świeżym pomidorem i listkami szałwii.

Smacznego i na zdrowie! 🙂

Literatura

[1] Bisignano C, Filocamo A, Faulks RM, Mandalari G. In vitro antimicrobial activity of pistachio (Pistacia vera L.) polyphenols. FEMS Microbiol Lett. 2013 Apr;341(1):62-7. doi: 10.1111/1574-6968.12091. Epub 2013 Feb 11. PubMed PMID: 23350629.

[2] Berrin Ö, Mustafa A, Ilkay O, Taner K, Antibacterial, antifungal, and antiviral activities of the lipophylic extracts of Pistacia vera, Microbiological Research, Volume 160, Issue 2, 25 April 2005, Pages 159-164, ISSN 0944-5013, http://dx.doi.org/10.1016/j.micres.2004.11.002.

[3] Zottola EA, Yezzi TL, Ajao DB, Roberts RF, Utilization of cheddar cheese containing nisin as an antimicrobial agent in other foods, International Journal of Food Microbiology, Volume 24, Issues 1–2, December 1994, Pages 227-238, ISSN 0168-1605, http://dx.doi.org/10.1016/0168-1605(94)90121-X.

[4] Miladinowić D, Miladinowić Lj, Antimicrobial activity of essential oil of sage from Serbia, FACTA UNIVERSITATIS Series: Physics, Chemistry and Technology Vol. 2, No 2, 2000, pp. 97 – 100 [pdf].

Reklamy

9 uwag do wpisu “Dlaczego papardelle z pesto szałwiowo-pistacjowym jest najlepsze na letnie przeziębienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s