Akcja kulinarna „Ucz się i ucztuj!”

Pogoda nie pozostawia wątpliwości: wakacje już za nami. Czas wrócić do nauki i kuchennych eksperymentów. W związku z tym zapraszam Was do wspólnej zabawy.

Każdy, kto zna mój blog, domyśla się zapewne, jakie przepisy mogą wziąć udział w akcji. Ale dla jasności, przedstawię jeszcze…

Zasady:

(1) przepisy, które mogą brać udział w akcji:

  • przepisy na dania stosujące techniki kuchni molekularnej (o której przeczytasz więcej na stronie Wikipedii), oczywiście z wytłumaczeniem zastosowanych w nich reakcji chemicznych itp.
  • przepisy na zwykłe dania, ale wyjaśniające naukowo podstawy ich powstawania. Np. Robisz świetny majonez? Podaj przepis, opowiedz o emulsjach, jaki składnik spełnia rolę emulgatora i co to w ogóle jest…

(2) przepisy powinny zawierać zdjęcia powstawania potrawy etapami. Podkreślaj kluczowe momenty.
(3) sam/sama musisz się też czegoś nauczyć 🙂

Akcja prowadzę na agregatorze blogów kulinarnych Durszlak.pl (link do akcji). Pamiętajcie o dodaniu banerka!

Ucz się i ucztuj!

Twojego bloga nie ma na Durszlaku? Zachęcam do dodania! Durszlak.pl to mnóstwo inspiracji, ciekawych akcji i okazja do wymiany kulinarnych doświadczeń oraz wzięcia udziału w konkursach.

Nie masz bloga, ale chciałbyś się sprawdzić? To super! Prześlij tekst w formacie .docx na adres martyna.franczuk@gmail.com.

Najlepsze trzy prace nagrodzę niespodzianką (warto!) i publikacją na blogu.

Akcja trwa do 9 października. Liczę na Was!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s