Ozłoć ją! Zrób pralinki z kardamonem i jadalnym złotem

Panowie! Kwiaty kwiatami, ale Wasze dziewczyny, żony, mamy na pewno nigdy nie zapomną tak wyjątkowego prezentu na Dzień Kobiet. Uwierzcie mi, własnoręcznie wykonanie praliny rozczulą każdą, nawet tę najbardziej pogniewaną niewiastę!

Jadalne złoto? Co to jest? Taki sam metal, jak w pierścionku, czy łańcuszku. Tylko w innej formie. Na rynku są dostępne listki złota i złoty pył. Złoto nie ma smaku i nie jest trawione przez człowieka. Po co więc je dodawać do posiłków? Cóż, dla efektów estetycznych. No i oczywiście dla podbicia wartości takich wyrobów. Możecie z niego zrezygnować, ale… to już nie będzie to samo 🙂

złote pralinki1

Instrukcja jest prosta. Poradzicie sobie! W górę serca!

Oto niezbędny sprzęt:

  • silikonowa foremka na pralinki
  • rondel do karmelu
  • 2 miski ceramiczne/żaroodporne
  • większa miska
  • bardzo zimna woda lub lód
  • garnek, na który da się włożyć małe miski (i będą się trzymać)
  • pędzelek (najlepiej silikonowy)
  • łyżki

Składniki (na ok. 10-12 sztuk):

  • 1,5 tabliczki białej czekolady (150g)
  • 75g tabliczki czekolady białej lub białej o smaku karmelowym
  • płaska łyżeczka kardamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta lubczyku
  • cukier
  • 3 miarki jadalnego złota w pudrze (Perlazoon Gold od firmy Luxfood.pl

Wykonanie:

(1) Zagotuj wodę w garnku. Postaw na tym miskę. Do miski włóż pokruszoną białą czekoladę. Mieszaj aż do roztopienia. To, co właśnie robisz nazywa się „rozpuszczaniem czekolady w kąpieli wodnej”.

(2) Zdejmij roztopioną czekoladę, żeby się nie zwarzyła (jak się zwarzy, dodaj cukru pudru i wymieszaj). Zamocz pędzelek i dokładnie pokryj płynną czekoladą ścianki pralinek w foremce. Zostaw trochę na pokrycie „spodów”.

(3) Wstaw do lodówki na pół godziny.

(4) Zajmij się tzw. ganache, czyli wypełnieniem. Roztop czekoladę białą/karmelową, dodaj przyprawy. A następnie wykonaj ganache jak Czekoladowe chantilly.

(5) Wyjmij z lodówki foremkę. Wypełnij pralinki puszystym kardamonowym ganache. Znowu włóż do lodówki do zastygnięcia.

(6) Pędzelkiem nałóż białą czekoladę na „spody”. Jeśli zastygła, możesz ją znowu roztopić w kąpieli. Włóż do lodówki.

(7) Przygotuj karmel np. szybkim sposobem Modern Taste, dodaj do niego złoty pył. Drobinki złota, które wykorzystujemy w przepisie są widoczne tylko w płynie, dlatego nie można ich dodać do białej czekolady.

(8) Wyjmij pralinki z foremki i udekoruj ciepłym karmelem. Uwaga! Pod żadnym pozorem ich teraz nie dotykaj, bo będą się odkształcać!

(9) Gotowe! Jeśli dotrwałeś do tego momentu, jesteś naprawdę dzielny.

Twoja Kobieta będzie dumna 🙂

złote pralinki2

Polecam przypomnieć sobie tekst Pameli o temperowaniu czekolady.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s