Kulfi kajmakowo-kardamonowe, czyli orientalne lody

Nareszcie przyszło lato, a wraz z latem – czas na lody. Producenci prześcigają się w promocji nowych produktów. Jedni stawiają na tradycyjne smaki, a inni dorzucają dodatkową warstwę tłuszczu palmowego. Na ulicach możemy kupić lody włoskie, amerykańskie świderki, ale także (np. w Poznaniu) lody tajskie. Oczywiście dla wegan i dbających o linię są jeszcze sorbety. W sklepach – sami wiecie. Niby ze świeżego mleka, a w środku kupa zagęstników.

Ja mam dla Was inną propozycję. Kulfi to tradycyjne indyjskie lody o wyrazistych orientalnych smakach. Mają więcej kalorii niż zwykłe lody, ale po tym, jak schudłam 12 kg mogę sobie na nie pozwolić od czasu do czasu 😉 Przez to, że zawierają więcej tłuszczu, można się w pełni delektować smakiem kardamonu. Związki aromatyczne tej przyprawy są rozpuszczalne w tłuszczach. Dlatego dodanie kardamonu do ciasta nie wpłynie na jego walory smakowe, ale już kruszonka z kardomonem to niebo w gębie!

Pewnie tego nie wiecie, ale olejek kardamonowy jest bogaty w związki chroniące przed wolnymi rodnikami. I3C (indolo-3-karabinol) i DIM (3,3-diindolilometan) występują powszechnie w roślinach z rodziny krzyżowych i wykazują nadzwyczajny efekt przeciwko hormonozależnym nowotworom (rak piersi, prostaty i jajników). Jeśli nie przepadacie za brokułami, kapustą i brukselką, polecam przeciwnowotworowe lody kardamonowe! A jakże!

Przepis, którym się dzielę, to sposób na życie Mike’a Tattersalla – Brytyjczyka z Leeds. Mike przygotowuje kulfi we własnej kuchni, a później robi na nich pyszny biznes. Co ciekawe: większość klientów twierdzi, że gdyby miało wybrać, zdecydowanie woleliby kulfi. No cóż, Iga też dokonała wyboru.

Iga wybrała kulfi

Przepis na 800 ml

Składniki

  • 300ml masy kajmakowej (lub słodzonego mleka kondensowanego)
  • 200ml niesłodzonego mleka kondensowanego
  • 300ml śmietanki 30-36%
  • 2 łyżki mielonego kardamonu

Wykonanie

(1) Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki w dużym (przynajmniej litrowym) naczyniu do zamrażania. Włóż pojemnik z miksturą do zamrażalnika na 1,5 godziny.

(2) Po upływie tego czasu, wyjmij częściowo zmrożoną bazę i mieszaj aż do uzyskania jednorodnej konsystencji. Ponownie włóż kulfi do zamrażalnika na 1,5h. Powtórz te czynności dwukrotnie (w sumie trzy cykle zamrażania).

(3) W czasie ostatniego mieszania dodaj kardamon lub inne dodatki – wedle Twojego uznania, np. pastę pistacjową, szafran. Na tym etapie kulfi powinno być już prawie w stanie stałym. Zamroź i przechowuj kulfi w -20 stopniach C do momentu aż… najdzie Cię na nie ochota.

(4) Przed podaniem, pozwól im odrobinę „odtajać”.

बोन अप्पेतित!

Kulfi kardamonowo-kajmakowe

 

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Kulfi kajmakowo-kardamonowe, czyli orientalne lody

    1. Bardzo proste, jedyną wadą jest to, że trzeba sobie zarezerwować większą część dnia na ich przygotowanie. Im więcej tłuszczu i im lepiej wymieszane w trakcie mrożenia, tym bardziej kremową konsystencję otrzymasz 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s