Ksylitol – zdrowy, czy nie?

Ksylitol to naturalnie występujący cykliczny alkohol o słodkim smaku, odkryty w 1890 w korze brzozowej. Później okazało się, że znajduje się również w owsiance oraz w wielu owocach i warzywach. W 1986 roku został zaaprobowany przez Amerykańską Agencję ds. Leków i Żywności jako środek spożywczy o ograniczonym zakresie użytku.

To słodycz, której pozyskanie kosztuje znacznie więcej niż otrzymanie sacharozy – stąd wysokie ceny. Ksylitol jest równie słodki co cukier stołowy i chociaż zawiera 40% mniej kalorii niż sacharoza, ma mniejszą zdolność do podwyższenia poziomu cukru we krwi. Początkowo używano go w miętówkach, gumach do żucia i pastach do zębów, ale ostatnio coraz częściej trafia na nasze stoły.

Badania wskazują wyraźnie, że regularne żucie gumy zawierającej ksylitol zmniejsza ilość kamienia nazębnego, miano bakterii Streptococcus mutans odpowiedzialnych za powstawanie próchnicy oraz zwiększa produkcję śliny. Co ciekawe, prowadzi również do remineralizacji powstałych już ubytków. Ksylitol zmniejsza produkcję czynników zapalnych indukowanych obecnością patogenu Porphyromonas gingivalis powodującego choroby przyzębia. Działa bakteriobójczo, blokując mechanizmy pozyskiwania energii, którą normalnie dostarcza mikroorganizmom sacharoza.

mechanizm działania ksylitolu
Mechanizmy działania ksylitolu – zapobieganie przylegania komórek bakteryjnych i drożdżowych do powierzchni abiotycznych i komórkowych. Zmodyfikowane za: Ferreira, 2015 [ref. 2]
23 kwietnia 2015 roku w siedzibie Naczelnej Izby Lekarskiej odbyła się konferencja prasowa pt.: „Epidemia próchnicy w Polsce. Lekarze alarmują: dramat w opiece stomatologicznej nad dziećmi.” Okazuje się, że blisko 100% czterdziestolatków i ponad 90% 7-latków ma próchnicę – alarmują lekarze dentyści z Naczelnej Rady Lekarskiej. To efekt utrzymującej się od 20 lat epidemii próchnicy w Polsce, której państwowy system leczenia stomatologicznego nie jest w stanie zahamować. A wielu zapomina, że próchnica to nie tylko choroba zębów i może mieć poważne konsekwencje w postaci chorób serca oraz układu krwionośnego.

Zadbajmy o swoje zdrowie, ale jednocześnie pamiętajmy, że nie należy nadużywać ksylitolu, ponieważ może nasilać objawy choroby Leśniowskiego-Crohna i zespołu jelita drażliwego. Przy regularnym spożywaniu dzienna dawka to 5-7 g ksylitolu trzy razy dziennie, maksymalna dla dorosłej osoby to 40g/dzień. Dawka rekomendowana przy zapobieganiu powstawaniu ubytków to zaledwie 6-10g dziennie. O tym dlaczego nadużywanie niefermentowalnych słodzików przynosi więcej szkody niż korzyści dowiecie się w kolejnym poście.

Właściciele czworonogów powinni pamiętać, że ksylitol jest dla nich silną trucizną i nawet małe ilości mogą doprowadzić do śmierci pupila!

IMG_20160627_230529

Ja używam ksylitolu fińskiego  ze sklepu brzozowy-cukier.pl. Na zdjęciu widzicie szaszetkę cukru, którą możecie znaleźć w Trójmiejskich lokalach, ale oczywiście dostępne są przede wszystkim większe opakowania z piękną brzozą 🙂 Ksylitol dodaję głównie do koktajli z kwaśnych owoców, ale nadaje się również do gotowania, smażenia i pieczenia. Z wyjątkiem ciast drożdżowych – drożdże nie rosną z powodu, który już znacie 😉 A Wy? Jak używacie ksylitolu?

Literatura:

[1] Roberts MW, Wright JT, Nonnutritive, low caloric substitutes for food sugars: clinical implications for adressing the incidence of dental caries and overweight/obesity, International Journal of Dentistry, vol.2012:1-8.

[2] Ferreira AS, Silva-Paes-Leme AF, Raposo NRB, da Silva SS, By Passing Microbial Resistance: Xylitol Controls Microorganisms Growth by Means of Its Anti-Adherence Property, Current Pharmaceutical Biotechnology, vol. 16, 2015: 35-42.

Jeśli chcecie wiedzieć, jak  pozyskiwany jest ksylitol, przeczytajcie wpis Kuby Co to jest ksylitol?

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s