Tylko dla głodnych wiedzy

Popularyzacja nauki jest piętą achillesową naszego środowiska naukowego. (…) Gdy kiedyś dzieci pytały mnie, co ja robię w swojej pracy, to mówiłem im, że galaretki i wybuchy – dodał prof. Żylicz, który jest specjalistą w dziedzinie biologii molekularnej.

Żyjemy w czasach, w których wiele z pozoru odległych dziedzin zbiega się we wspólnym punkcie, tworząc nową jakość życia. Od dawna jedzenie wkracza do laboratorium w charakterze próbki, ale teraz także nauka wychodzi poza uczelniane gmachy i instaluje się w kuchni.

W dobie ogromnej popularności gotowania, opowieść o kuchni molekularnej traktuję jako świetną okazję do popularyzowania nauki poprzez eksperymenty, które każdy może wykonać w swojej domowej pracowni naukowej. Na blogu chciałabym umieszczać, oprócz prostych przepisów ilustrujących zasady kuchni molekularnej, także ciekawostki, np.

  • jak jest przygotowywane jedzenie, które kupujemy,
  • w jaki sposób gotować, by posiłek nie stracił walorów smakowych,
  • w jaki sposób działają nasze zmysły i co wpływa na postrzeganie przez nas smaku.
  • Pojawią się również na pewno sylwetki pionierów i kucharzy prowadzących najbardziej znane restauracje molekularne.

Jeśli jesteś głodny wiedzy i otwarty na eksperymenty, ta lektura jest dla Ciebie!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s